събота, 28 март 2009 г.

ВЕЛИКДЕН празникът на празниците за всички православни християни





               Наближава Великден, един от най-светлите празници в православния календар. Това е денят, в който християните празнуват възкресението на своя Господ Исус Христос. Божият син, който със смъртта си изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си дал надежда за живот след смъртта. Вековна традиция за празника е боядисването на яйца. В Четвъртък преди Великден се боядисват яйцата. Има различни легенди относно възникването на тази традиция. Една от тях е, че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено, останалите яйца се боядисват в различни цветове и се рисуват в любимите ни цветове, декорират се със свещ, рисуват се малки картини, или за по-лесно се лепят лепенки и ваденки.

              
                                          

               На “разпети петък” не се върши никаква домакинска работа. Затова домакините, които не са успели да боядисат яйцата в четвъртък, правят това в събота. На този ден се правят и Великденските хлябове, козунаци, сладки и други. В събота, два часа преди полунощ, започва службата в православната църква. На нея ходят всички, като носят със себе си по едно боядисано яйце. Когато свещеникът обяви Възкресението на Христос, всички се поздравяват и заедно с това прекратяват Великденския пост, като изяждат яйцето. В неделя се ходи на гости на кумовете и кръстниците. Носят се Великденски хлябове и боядисани яйца. На този ден всички се чукат с яйцата, като този, у когото остане здравото яйце, ще бъде най-щастлив през годината.
              Християнската църква нарича началото на Великденския пост "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Христос. Според православната църква докато трае поста не трябва да се ядат храни от животински произход. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото да се смири душата.
            Менюто, в което преобладават зърнените храни, зеленчуците, гъбите и плодовете, е изключително полезно и здравословно. Изцяло се изключват месните и млечните продукти, птици, яйца – всички белтъчини с животински произход. Риба може да се яде в определени дни, растителни мазнини – само в събота и неделя. Въпреки това, в постната храна се съдържат всички хранителни вещества, необходими за поддържането на нормална жизнена дейност. Основни източници на белтъчини са соята, граха, фасула, лещата, нахута; на въглехидрати – ръжения хляб, картофите, цвеклото, ориза, елдата; витамини се съдържат в картофите, прясното зеле, репичките, салатите, зеления лук, цитрусовите плодове.
            Точно на великден трапезата е отрупана с вкусни ястия и сладкиши, в повечето градове у нас се яде агнешко месо. То се свързва с Христовата смърт, тъй като в деня на Възкресението в жертва е принесено агне, правят се козунаци, пити, козуначени рула и други. А ето и няколко идеи за великденската трапеза:
                             Козунак с орехова плънка
                 Продукти:
250 гр орехови ядки
1/2 пак. канела на прах
1 бр. яйчен жълтък
1000 гр брашно тип 500
250 мл мляко краве прясно
150 гр маргарин
1 пак. ванилия
1 пак. мая
250 гр захар
200 гр мармалад от шипки
5 бр. яйца
1 лимонова кора
                Начин на приготвяне: Разтворете маята с чаена чаша хладко мляко, към останалото прибавете захарта и маргарина, разтопете ги на котлона и оставете сместа да поизстине, разбийте яйцата с миксер и сипете в тях разтворената мая. Тази смес прибавете към другата (със захарта и маргарина). Разбъркайте добре и оставете 8-10 часа да престои, да втаса (Добре ще е да завиете съда с вълнено одеяло). След това сложете брашното, кората от лимона и ванилията. Омесете тесто и го оставете отново да втаса - докато увеличи обема си двойно. Разделете го на три части. Разточете всяка надълго и я намажете със смес от мармалада, счуканите орехи и канелата. Навийте я на руло и я усучете. От трите рула изплетете плитка и я сложете в продълговата форма, намазана с олио. Тестото трябва да бъде под нивото на половината от дълбочината на формата. Намажете отгоре козунака с разбития жълтък. Оставете го отново да втаса (докато изпълни съда). Печете го на 200 градуса, без да загрявате предварително фурната, а когато се позачерви, намалете на 150 градуса и го посипете със захар.
               След великденските празници винаги остават яйца, аз например веднага им измислям предназначение, защото след няколкодневното празнуване ни писва от толкова ядене. Ето как се справям аз с положението: Колкото яйца са останали от празника ги обелвам, и отделям белтъци и жълтъци. От жълтъците на яйцата правя нещо като пастет, като ги пасирам, прибавям олио и сол на вкус. Намазан на филия, този пастет става една превъзходна закуска за малчуганите, като вече с въобръжение и фантазия домакинята може да украси филийката с белтъците, нарязана чушка, черен пипер, магданоз или ....каквото има подръка.
               Сещам се и за една вкусна салата от яйца и лук. Обелените яйца се нарязват на дребно в една широка купа, и се объркват с нарязан на тънки резенчета лук. Салатката се поръсва с олио, сол и червен пипер, може да се консумира по желание с оцет, черен пипер и магданоз.
              И както на повечето празници така и на този хората си подаряват и изпращат картички. Те са изпълнени с много цветове, за да символизират надеждата за по-добър и красив свят. На повечето великденски картички са изобразени пъстри яйца, малки пиленца или зайчета.
                        
               Понякога сме затруднени какво точно да пожелаем или пък се налага да поздравим много хора и идеите ни се изчерпват. Ето няколко свежи великденски пожелания:

Христос воскресе!
Нека светлината на Неговото воскресение озари живота Ви!
Много здраве и благополучие!
***
Нека Великденските празници бъдат изпълнени с радост
и много щастливи изненади!
Желаем Ви много мир и надежда,
сбъднати пролетни обещания и щастливи нови спомени!
Нека този Великден бъде специален за Вас!
***
Христос Воскресе!
Нека никога да не забравяме, че Господ ни е създал човеци
и винаги да носим човещината в себе си.
***
Хората казват, че не всеки ден е Великден,
но аз ти пожелавам за теб да бъде.
***
Пожелавам ти богата трапеза с хубаво пийване,
свежа салата и верни приятели.
И да внимаваш с чукането... на яйцата!
***
Честит Великден!
Нека здравето и доброто настроение не те напускат цяла година!
Велики дела да свършиш, велики мисли да имаш, велик да си и ти!
Христос воскресе!
***
Свежа салата, люта ракия, вкусен козунак и голямо чукане с яйцата!
***
Днес е Великден, Христос возкресе и на земята радост донесе!
Слънцето грее, бият камбани, в топла молитва всички са сбрани,
а в къщи чака софра готова с бели краваи, с покривка нова.
***
С пожелание за здраве, благополучие и светли Великденски празници.
Нека има Мир и Любов в сърцата ни!
***
Честито Възкресение Христово!
Нека запалените свещи във Великденската нощ
осветят душите и сърцата ни
и пламъка на любовта и добротата изпълват живота ни!


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ !!!

събота, 21 март 2009 г.

ДУБАЙ – една несбъдната мечта

 

  Още от дете обичам много да пътувам. Живеех в крайдунавски град и мечтаех да видя чудесата на света, живота на другите народи, четях и книжки, но те даваха част от представата ми за света. Сънувах и шарени сънища (за разлика от сега), сънища свързани, понякога с приказни страни, вълшебства и какво ли не още …. странни неща, може би от тогава ми е мечтата да видя наяве някоя приказна страна, да се докосна до нейната същност, да усетя омагьосания свят …. Добре де, няма повече да занимавам виртуалната аудитория с подробности за моите мечти и желания. Бих искала да разкажа как намерих такава страна, намерих е силно казано, защото нито съм я открила аз, нито пък съм я посетила досега, но тази страна съществува и това е ….. Дубай. От материалите които открих за емирство Дубай ми стана ясно, че ако човек желае да отиде на място, където напредналите технологии и израстването на човешкия разум са оставили траен отпечатък на съвремието, там от където започват приказките, там води пътя към Обединените арабски емирства, и по точно осмото чудо на света, разположено в Персийския залив, с население само от 680 000 жители – това място е Дубай. Същото име носи и най-големият град на това емирство.

        

            Това, което знам за града – Дубай, че е един от древните градове, известен със своите традиционни пазари (суки). Местата, които могат да се разгледат, са много, но сред най-известните са Двореца на шейха, Джумитра и Дубайския музей. Градът е изпълнен с модерни небостъргачи като Емирските Кули, които са 12-ата и 24-тата най-високи сгради в света, луксозния 7-звезден хотел Бурдж Ал-Араб, най-восокият хотел в света, разположен на изкуствен остров във водата, както и незавършения все още небостъргач Бурдж Дубай, най-високият в света - над 800 метра. Във вътрешността на комплекса ще бъдат разположени хотели, апартаменти, офиси и търговски центрове.

           




И още – Хидрополис, първият в света подводен хотел. Изцяло построен в Германия и след това транспортиран до Дубай. 




          Планира се проектирането и построяването на изкуствени острови, най-големите в света - трите Палмови острови в Джумейра, Джебел Али и Дейра, Остров на света и Дубайска блегова линия, които ще включват вили, магазини, хотели...
Е това не е ли една красива приказка ?
      ..... а колко още чудни неща са запланувани да се построят в Дубай ….     бих казала олицетворение на най-смелите човешки хрумвания, това е не просто блян, а доказателство, че мечтите могат да се сбъдват (надявам се и аз да сбъдна моята някога).









коледен подарък