събота, 12 октомври 2013 г.

Гоблен "Молитва" със схема / gobelin with scheme

 Гоблен "Молитва"
 завърших го окончателно преди няколко дни.



 Уших го не точно по неговата схема


 Ключ към схемата:


Не че не ми харесва оригиналната схема, 
но трябваше да ушия гоблена по най-бързия начин, за подарък. 
Смятам, че импровизацията се получи добре.


вторник, 1 октомври 2013 г.

Тест у дома "улавя" нишестето в киселото мляко

Направете този тест у дома, ако се съмнявате в млякото

Тест у дома "улавя" нишестето в киселото мляко

Киселото мляко е една от най-полезните, традиционно български храни. За съжаление, на пазара много рядко може да се намери натурално кисело мляко - такова без сгъстители и подобрители. Дори "био" млеката са с доста съмнително съдържание, въпреки огромната си надценка.

Най-честите добавки в киселото мляко са нишесте, сол, захар и сухо мляко. Докато при последните три е доста трудно да се докаже наличието им в домашни условия, нишестето може да се "улови" много лесно.

Нишестето се съдържа в картофите, царевицата, пшеницата, ориза, овеса и др. Изграден е от два полизахарида – амилоза и амилопектин, и двата – мономери на глюкозата. Впрочем, това е причината, при топлинна обработка, хлябът и картофите, да придобиват сладникав вкус.

Нишестето е бяло вещество, което в хранителната промишленост често се използва за сгъстител. Така или иначе, мястото му не е в киселото мляко. Много от вас, сигурно знаят, че нишестето лесно се открива с йоден разтвор.

Вземете лъжичка от киселото мляко, което искате да проверите. Капнете 2-3 капки йод върху него и изчакайте няколко минути. Мляко, което е сгъстявано с нишесте ще промени цвета си в синьо-лилаво. Ако в млякото няма нишесте, то на мястото на йодните капки ще си остане характерния кафяв цвят на йода.

Ако млякото не е сгъстявано с някакви добавки, то трябва да отдели вода, ако престоява повече от час. Най-добрият начин да проверите дали едно кисело мляко е истинско е, като го използвате за закваска. Ако се "хване", значи съдържа млечно-кисели бактерии, които ферментират.

Приготването на домашно кисело мляко е най-сигурният начин да сте наясно със състава на това, което консумирате. В този случай е добре да обърнете внимание и на качеството на прясното мляко.

коледен подарък