вторник, 21 май 2013 г.

Намерено в NET-а: Как да си оплетем сами ...


Три  интересни начина как да си оплетем шнур . Днес в сайта ми гостува  krokotak , от където са и трите идеи. 

скуби-ду гривни
скуби-ду гривни
Тъкмо си мислех да потърся помощ от Ани (www.tochitsa1.blogspot.com), когато се сетих че и ние в детството си сме правили подобна плетка. За дъщеря ми беше забавно да и разказвам как сме крадяли от ресните, които слагаха по вратите в сладкарницата, за да си плетем подобни нещица. Май днешните деца не са по-различни, колкото и да ги обвиняваме в това:) Е сега не се налага да крадат, просто си ги купуват от магазина. Нашите силиконови нишки взехме отДжъмбо на смешната цена от 99 ст.3
Самото обяснение обаче ме затрудни. Все пак успях да покажа на детето ми  ( 8-9 г) и то след няколко неуспешни опита, най-накрая успя! за най-простата плетка имате нужда от две силиконови нишки. Хванете ги по средата и завържете на възел.4
5-1
1.   Обърнете нишките с възела надолу и внимателно ги разтворете по средата, така че да застанат във формата на кръст.
5-2
2. Една лента ( няма значение коя) я свийте и прекарайте върху най-близната. На първата е добре да оставите по-голямо ушенце, за да може накрая по-лесно да прекарате последната нишка - вижте на филмчето. Първият ред е най-сложен. След това, когато се оформят посоките е по-лесно.
5-6
5-4
5-51
За да стане и малко по ясно заснехме кратко филмче. Още подобни идеи за скуби – ду гривни разгледайте този сайт.
 и още:

КАК СЕ ПЛЕТЕ шнур?


Дъщеря ми ( 6 г.) беше особено горда, след като сама се научи и си изплете един дълъг шнур, от който после направихме красивото цвете. Само от едно руло от тоалетна хартия и четири клечки за сладолед може да се получи такава страхотна машинка за правене на дебел шнур.
Добра тренировка е и за малките детски пръстчета:)
Така се прави “основното устройство”, с  което се плете шнура. Празна ролка от тоалетна хартия, 4 пръчици от сладолед ( може и подобни клечки), които с хартиено тиксо се залепят по ролката.
Използвайте дебела прежда. Пъхнете единият и край в отвора и навийте, така както е показано на снимките. След това с другият край, започнете да навивате около сладоледените клечки.
С помощта на друга остра пръчица ( ние използвахме дървено шишче) може дори само с пръсти, да повдигате долният конец, така че да се получава бримка, която влиза навътре в отвора. От време на време издърпвайте отдолу конеца, за да се стегне плетката. И тъй, като не съм сигурна, дали става ясно по снимките, се опитахме да направим и нашето първо видео филмче:)

и 

Да ОПЛЕТЕМ ЛЯТНА ГРИВНА


Имате нужда от 4 различни по цвят, но еднакви по дебелина конци. Не забравяйте, че колкото са по-тънки конците, толкова по-трудно ще оплетете гривната.
Това занимание е подходящо за деца на д 7-8 години, независимо че сме показали най-простия начин.
От всеки цвят имате нужда от по 50-60 см дължина. На безопасна игла ги завържете и закачете на удобно за работа място.
На тази снимка сме показали как точно се плете гривната. С всяка първа нишка последователно се завръзват всичките цветове, след което тя се поставя накрая на редичката. Започва се с първата от реда нова нишка и отново се завръзва с всичките цветове, последователно.
След като сте плели малко,  тя започва да се завива, което не трябва да ви плаши. Когато сте напълно готови, я намокрете и с ютия изгладете, за да се изправи.

2 коментара:

  1. Само да ви кажа, че от подобни гривни може да се направи един голям бизнес и да се печелят доста пари.Моя приятелка точно от блогове като вашият където показвате как се правят и как се сгъват гривни, за да се получи с определена плетка вече доста пари спечели.Плете за свои приятелки, но им ги продава по едно десет лева например и така за няколко минути работа , десет лева в джоба.Много се радвам, че ни показвате токова подробно какво можем да постигнем.Ще взема и аз да се пробвам,а вие не спирайте да ни пишете.

    ОтговорИзтриване
  2. аз не мога да се науча

    ОтговорИзтриване

коледен подарък