Рецепти



КРОКАНОВ СЛАДКИШ

Продукти:

4-5 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
1 п. чисто масло
1 чаена чаша орехи
1 буркан компот (праскови, кайсии)

Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер. В тавичката където ще се пече сладкиша се карамелизират 5 супени лъжици захар, може да се карамелизира захарта в отделен съд и след това да се пресипе в тавата.
Изчаква се карамела да се втвърди и изстине и се намазва отгоре с чистото масло. Нареждат се нарязаните на резени плодове (може да са от компот кайсия или праскова, а може и в пресен вид), след което се поръсва отгоре с начупените орехи. Изсипва се накрая сместа от останалите продукти.
Пече се в добре загрята фурна на 180 градуса, около половин час.
10 - 15 минути след като се извади от фурната, готовият вече сладкиш се обръща в голяма чиния или поднос и по желание се сиропира с водата на компота.

Това е един от любимите ми сладкиши. :))





ДОБЪР АПЕТИТ !



ПИТА С МАКОВО СЕМЕ



Продукти:

3 яйца
1 пакетче мая
1 кофичка кисело мляко
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
1 килограм брашно

Приготвяне:

Маята се разтваря в хладка вода със солта и захарта. В млякото се разтваря содата и се прибавят яйцата, като се оставя един жълтък. Всичко се изсипва в купа с брашно, като се замесва меко тесто.

Готовото тесто се разделя на 3 части,

като всяка една част се разточва (около 1см), маже се с маргарин, и се слагат последователно една върху друга.

Навиват се на руло и се режат на парчета - 1 см, които се нареждат в омазнена тава на разстояние едно от друго. Оставят се за около 15 мин. да втасат, мажат се с жълтъка и накрая се поръсват с маково семе. Пече се в предварително загрята фурна.


СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ С ДЪХ НА КАНЕЛА

Продукти:

1,5 - 2 кг. сини сливи
0,300 кг. захар
1 ч.чаша вода
1 клечка канела
1/2 ч.л. лимонтозу

Приготвяне:

Слагате сливите и захарта в съда за варене на сладкото, заливате с водата и ги оставяте да заврят. След което пускате клечката канела и оставяте да ври на слаб огън, като разбърквате от време на време.

Половин час преди да изключите котлона, прибавяте лимонената киселина, разтворена в малко вода. След като сладкото е вече готово го изсипвате внимателно /още горещо/ в бурканчета и запечатвате.

Ммм вкуснотийка :)


БЪРЗА И ЛЕСНА ТОРТА



Продукти:

3 бр. готови блата за торта
течен шоколад
ванилов крем
украса по желание

Приготвяне:

Намазват се първите два блата със шоколад и се залепват внимателно - аз използвах и малко от ваниловия крем (още топъл) за по сигурно залепване на блатовете. Третият блат се намазва само с крем, и вече по желание украсявате тортата.
Бързо и лесно.
Да ви е сладко!





ДАМСКИ  КАПРИЗ


             Този сладкиш със странно име е един от любимите ми и много често го правя в къщи. Не го снимах цял, защото още щом го извадя от фурната, започва неговата дегустация :))
За целта ще са ви нужни следните 
Продукти:   
4 бр. яйца 
1 ч.чаша захар,
1 ч.чаша кис.мляко
4 с.л. олио
2 ч.чаши брашно
1 пак. бакпулвер

Приготвяне: 
4 бр. жълтъка от яйцата (или 3бр. жълтък + 1 бр. яйце)  се разбиват със захарта на бавна степен с миксер . Прибавят се и другите продукти като се бъркат с лъжица до получаване на хомогенна смес. Тази смес се слага в намазана с олио тава и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. 
Като се изпече блата, докато е още топъл се намазва с мармалад.  Разбиват се с миксера отделените белтъци - 4бр. в подсушен съд с 10 с.л. захар до гъста хомогенна смес. Намазват се равномерно върху сладкиша и се слага отново във фурната да се запече до лек кафеникав цвят. 
Реже се на ромбоиди и се поднася с хубав студен коктейл или айран с лед (може и с кафенце и с хубава компания :)). 

Да ви е сладко!