вторник, 1 май 2012 г.

Как се отглежда декоративно зайче


Мини зайчето или декоративно зайче, става все по-популярен домашен любимец в България и може да се намери в много от зоомагазините в страната. То живее между 5 и 15 години, като най-често достига възраст около 10 години.

Не изисква прекалени грижи. Достатъчно е да му обръщате внимание сутрин и вечер. Не вдига шум, като кучетата и котките, поради което е подходящ домашен любимец и за апартамент. Обича хората, да тича и си играе около вас, въпреки че противно на желанията ви, може да не се чувства най-добре да го държите в ръце. За съжаление съжителството на зайчето с малки деца често завършва със сериозни проблеми за зайчето, тъй като децата не са достатъчно внимателни към него.

Може да живее и само, въпреки че с още едно и дори две зайчета, би се чувствало по-добре. Може да съжителства и с животни от вида на хамстерите, но по-едри животни, като кучета и котки, дори и да не го нападат, може да му причинят силен стрес от уплаха.

Отглеждане:

1. Не е вярно, че зайчето е тихо животно. То обича да рови и може да го прави по цял ден, влудявайки ви. Но това не е най-лошото. То може да го прави и по цяла нощ. Така че , когато си взимате зайче , имайте в предвид къде можете да го изнасяте вечер, за да не ви безпокои.
2. Ако искате да имате повече от едно зайче, трябва да знаете, че трябва да си вземете още в началото две малки зайчета. Ако по-късно си вземете второто зайче, когато първото е вече пораснало, не зависимо от пола им, те няма да се погаждат. По-добре е зайчетата да са от един пол, за да не ви се налага през 3-4 месеца да се чудите къде да слагате малките :)
3. Зайчето може да стои на балкона през лятото и през деня, но не и през зимата и през нощта. В противен случай рискувате да се простуди и да умре.
4. Пускайте зайчето да се разхожда поне един път на ден за по минимум 10 - 15 минутки и поне първите няколко месеца го гледайте нон-стоп, защото иначе рискувате: напишкан килим, легло , обувки и т.н.; изгризани кабели; изядени тапети, надъвкани краища на килими и висящи дрехи и други.
5. НИКОГА, АМА НИКОГА не къпете зайчето. Може да му мокрите ушичките по малко, когато е топло, като внимавате да не му влезе вода в ушите или да му миете лапите, но не повече. От собствен опит ви казвам, че не искате да го чуете как пищи. Зайчето се ужасява от вода, ще помисли, че умира, а от стрес като нищо малкото зайче да умре. То само си има начини да се почиства.
6. Зайчетата обичат да ги галят и да им се радват, да лежат до вас, но не обичат да ги гушкат. Дори и да стои кротичко, зайчето се страхува. По-добре не го тормозете.
7. Зайчето не може да се извежда навън за разходка, колкото и да ви се иска. Проблемът е, че то не може да бъде ваксинирано както кучето за паразити и затова е изключително уязвимо към тях. А също и към стомашни болести. Стомахът е най-слабото място на зайчето. Затова излизането - само инцидентно!

Хранене:

8. По-добре не му давайте нищо за ядене, за което не сте сигурни, че може да яде. Има храни, които са вредни и отровни за зайчето, въпреки че на вас може да не ви се струва така. Например прясната тревичка, може да предизвика диария и подуване, от което зайчето ДА УМРЕ. Сушете тревата поне няколко дни, а най-добре взимайте пакетирано сено от магазина;
9. Не прекалявайте с гранулираната храна, от нея зайчето дебелее, редувайте пакетирана с насипна, за да получава различни витамини. Взимайте от магазина минерални блокчета, които зайчето ближе, ако се чувства лишено от витамини и крекери от време на време, за да си пили зъбките.

Болести:

10. Зайците са крехки животни, трябва да се внимава с тях. Ако забележите нещо нетипично и странно, по-добре се обадете на ветеринаря да питате.
11. Ако забележите оплешияващи петна по зайчето веднага го заведете на лекар . Вероятно е хванало гъбички. Те са упорити и много досадни. Ветеринарят предписва лекраство, с което мястото се маже ежедневно. Не позволявайте на зайчето да изближе лекарството, защото така няма да се оправи. Лекарството не е отровно.
12. Зайчето е много невнимателно животно, то скача и тича, понякога без да мисли за последствията или просто надценява възможностите си. Внимавайте къде ходите, то е толкова бързо, че като нищо ще се вмъкне между краката ви и ще го сритате правейки крачка, без да искате. Ако зайчето се удари, заведете го на ветеринар веднага щом се успокои!

И още:

В никакъв случай да не му се дават моркови, зеле, сухари, хляб, пресни треви, марули и тем подобни неща. След 3-я месец през ден може по много малко краставичка прясна или ябълка. Иначе, ако им се дава от другите неща (нищо, че се шири, че на зайчетата се дава зеле и моркови), може да имат проблеми с диария и да умрат от това. Сено сухо да имат постоянно и също обичат люцерна, но и тя да е суха .

На зайците им се слага ваксина срещу стомашни-чревни гадинки, които са активни само през топлите сезони, затова го водете на ваксина през пролетта ( март, април ). Полът на зайците може да се разбере след 3, 4-тия месец.

Не взимайте на зайчето плюшени играчки. Ако не станат на парцали, ще се изцапат и ще замиришат. Най-хубавата играчка, която можете да му вземете е гризинка. Продават ги по магазините. Представлява дървена пръчица облепена с вкусотийки - зрънца, сушени плодове, ядки и т.н. Закача се на клетката и зайчето се занимава да си го глозга. Когато зрънцата и другите вкусотийки свършат, зайчето си точи зъбките на пръчицата. Не му взимайте каква да е пръчица от двора например, защото само някои видове дървета са полезни и безвредни за зайчетата.

Не е добре на зайчето да се дават натурални зеленчуци. В зоомагазините се продава голям асортимент от специални храни за гризачи, сено и люцерна, чиято цена не е висока. Ако все пак държите да давате на зайчето зеленчуци и плодове, те трябва задължително да са изсушени. Не взимайте на зайчето аквариум - 1) ще излезе скъпо, защото трябва да вземете голям , 2) ще е много по-трудно да го почиствате. Вземете клетка с плътно дъно. За съжаление няма как да се разминете с този разход, тъй като зайчетата гризкат всякакви неща, а понякога - харесат ли си местенце за тоалетна из къщата Ви, почти няма начин да го откажете. Начинът за научаване на зайчето да пишка на определено място е като в малко легенче или тавичка, поставите вестник и отгоре тоалетната и понякога дори сено отгоре, за да се задържа на това място зайчето и да си го определи като тоалетна.




Това е моето сладко декоративно зайче. Имам го от няколко дни.



Един малък игрив сладур
... и непослушен :)

32 коментара:

  1. Много полезна информация за отглеждането на зайчета, определено ще я имам предвид.

    ОтговорИзтриване
  2. Голямо сладурче е твоето Зайче!Да ти е живо и здраво и много да те радва!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Az i 4 godichnata mi sestra izkame zai4e.No az malko se pritesniavam 4e kogato ne sum si v kuchti tia moje da my napravi nechto.
    Dali chte e problem po4ti tzial den da si e v kledkata??
    Sestra mi obujava jivotni no se valnuva mnogo.Dali tova chte mu popre4i da si jivee??

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей анонимен. Зайчетата са много сладки и игриви животинчета, което със сигурност ще достави огромно удоволствие на теб и на сестра ти, но за съжаление зайчето не е от най-лесно гледаните животни в къщи, т.е. иска много внимание и грижи, освен че трябва да си играете денонощно с него и да го пускате извън клетката, за което е нужно пространство, ще трябва всеки ден да му сменяте талаша, ежедневно да има храна и вода в клетката и ред други неща, които определено няма да се харесат на майка ви ... Спирам до тук, повече може да прочетете в някой форум :)

    ОтговорИзтриване
  5. vav vseki forum pishe razlichni neshta na koito nz dali da vqrvam.v edin.forum pishe che moje da mu se dava zele i morkov tuka pishe che nemoje

    ОтговорИзтриване
  6. Blagodarq za cennata informaciq

    ОтговорИзтриване
  7. а примерно може ли да се гледа зайчето в апартамент без клетка или не е много желателно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Безотговорно е да се остави зайчето свободно да се разхожда в апартамента, тъй като е доста рисковано за самото животно - може да се нарани някъде, да се навре някъде и задуши, да се натрови - например със стайно растение и т.н., с две думи не е желателно. Зайчето трябва да си има клетка, свиква с нея и знае, че там има сено, храна и тоалет.

      Изтриване
  8. здравейте ще си взимаме декоративно зайче от приятелка .То е на 28 дни .Снощи искахме да го вземем .Бяхме с кола ,аз го държах , като се качих в колата и затворих вратата ,зайчето много се уплаши ,почна да бяга аз не можах да го взема и то падна от седалката почна да скимти и аз го върнах при майка му .И аз много се изплаших .МОЛЯ ВИ ПОСЪВЕТВАЙТЕ МЕ КАКВО ДА ПРАВЯ. пишете ми отговор по - скоро

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, зайчетата са много страхливи животни, при силен стрес /в случая при затваряне на вратата на колата, включително и новата обстановка/ води до силно сърцебиене при зайчетата, а понякога и до смърт. Така че много внимавайте, като вземете зайче в ръце, с едната ръка го придържайте отдолу за крачетата, а с другата го гушнете до себе си, така се и успокояват, като се гушнат и галят. Не се плашете - зайчетата са дружелюбни животинки , като свикнат с вас няма да ви оставят на мира, ще ви следват на всяка крачка, играйте си с тях, отделяйте им поне един час на ден за игра и занимания и те ще ви се отплатят с привързаност.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте! Имам зайче от едва един ден - вчера вечерта ми го купиха. Не знам как точно да се държа с него. Слагам му вода в пойлката,гранули в една купичка и сено-- има си постилка(талаш) , но не иска да пие вода и да яде сено (яде само ако съм му го сложила до купичката с гранулите или върху талаша. Как да го накарам да свикне да пие вода от пойлката и да си свлича сеното (то е прикрепено с една поставка за клетката--от която може да си го свлича). Зайчето е женско. В голяма клетка е. Все седа около него и му говоря с тих,мил глас. Вчера след като бяха минали някъде 2-3 часа мама го все в ръцете си и го беше гушнала. Аз също исках , но ме беше някак си страх и зайчето беше вкопчило нокти в дланта ми. После се престраших и го взех спокойно и т.н . Та въпроса ми е: Как да го накарам да не го е страх от мен? (може би трябва да изчакам 2-3 дена да свикне с обстановката)

    ОтговорИзтриване
  11. зайчето е на около 1 месец и половина

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Erica Holt, твоето зайче е съвсем малко, то е почти бебе. Ето майка ти знае как да се държи с него, гушка го, милва го, за да може да го успокои и то да свикне с миризмата й. Ако искаш зайчето да ти е приятел, трябва да му го покажеш - т.е. ти да му слагаш храната, водата, да го милваш и гушкаш, като естествено е зайчето да е предпазливо и страхливо в самото начало, понеже е отделено отскоро от майка си и от средата си, всичко му е още ново. Та гледай да преодолееш страха си и го милвай по-често, дори и от клетката, докато държиш слама в ръка, с другата си ръка го милвай, съвсем леко, за да разбере, че си добронамерена към него. А сламата спокойно може да слагаш върху талаша в клетката, после то само си свиква да се храни от хранилката. Зайчетата са прекрасни същества. Пожелавам ти успех и весели игри с твоето.

    ОтговорИзтриване
  13. аз съм държала зайчето в себе си и съм го гушкала,цункала по главичката и ушичките. Но ме страх да го вдигна(все имам чувството че като го хвана да го вдигна ще му направя нещо/смисъл да не го убия нещо по коремчето и така). За сега мама го вдига и после ми го дава-аз му придържам с едната ръка задните краченца а с другата го галя(но ако съм седнала) иначе ако съм права само го държа за гръбчето (с другата ръка)
    Зайчето ме учуди-- то явно е знаело как да си яде от хранилката и да пие вода-просто не го е правело когато съм била около него(или го е било някак си страх или не е било опознало обстановката)... Много благодаря за съвета.

    ОтговорИзтриване
  14. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  15. и аз искам зайче но ме е страх скъпи ли са нещата за зайчето примерно храна и т.н

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Взема ли си зайче не са скъпи ако искаш пиши ще те насоча

      Изтриване
  16. da zaycheto e syper sdladkko i e strahoten domashen liobimec no Anima mnogo mirishe zatova az moeto shet go podarqvam i shet my hodq na svijdane :)

    ОтговорИзтриване
  17. moeto zayche sigorno e veche na 2 godini nali qnma da ymre? :((

    ОтговорИзтриване
  18. ako my smenq mqstoto na jiveene mojeli da my stane neshto?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо няма да му стане, само ще му трябва време да свикне

      Изтриване
  19. Ot vchera imam 8 sedmichno zaiche😊kolkoto i pati da go izkaram ot kletkata pishka i aka navsqkade,tazi sutrin dva pati me naaka dokato go darjeh 😊kak da go naucha da hodi na opredeleno mqsto kato go izkarvam kato to navsqkade kadeto zastane i e svarshilo rabota ☺

    ОтговорИзтриване
  20. Ot vchera imam 8 sedmichno zaiche😊kolkoto i pati da go izkaram ot kletkata pishka i aka navsqkade,tazi sutrin dva pati me naaka dokato go darjeh 😊kak da go naucha da hodi na opredeleno mqsto kato go izkarvam kato to navsqkade kadeto zastane i e svarshilo rabota ☺

    ОтговорИзтриване
  21. Бихте ли ми казали абсолютно всички храни които може зайчето да яде

    ОтговорИзтриване
  22. Imam si zayche.Postavqm go v gradinata ni kideto ima treva to poçva da qde.No kazvat che trevata ne e dobre za zaycheto.Kakvo moga da napravq da igrae? I predi da go slagam v gradinata davam mu granulki,no pak qde treva.

    ОтговорИзтриване
  23. Искам да ви кажа,че моето обожава да се гушка даже само се надига на лапички да я взема :)

    ОтговорИзтриване
  24. Вчера получих като подарък зайче, но ме е страх дали ще му е добре вкъщи...и като малка съм имала заек, но той бързо почина, след това и хамстер и куче...
    Та въпроса ми е: Да задържа ли зайчето? Или пък ще се стресне като го върнем? Пък и малката ми сестра може да му направи нещо...��

    ОтговорИзтриване

коледен подарък