събота, 21 март 2009 г.

ДУБАЙ – една несбъдната мечта

 

  Още от дете обичам много да пътувам. Живеех в крайдунавски град и мечтаех да видя чудесата на света, живота на другите народи, четях и книжки, но те даваха част от представата ми за света. Сънувах и шарени сънища (за разлика от сега), сънища свързани, понякога с приказни страни, вълшебства и какво ли не още …. странни неща, може би от тогава ми е мечтата да видя наяве някоя приказна страна, да се докосна до нейната същност, да усетя омагьосания свят …. Добре де, няма повече да занимавам виртуалната аудитория с подробности за моите мечти и желания. Бих искала да разкажа как намерих такава страна, намерих е силно казано, защото нито съм я открила аз, нито пък съм я посетила досега, но тази страна съществува и това е ….. Дубай. От материалите които открих за емирство Дубай ми стана ясно, че ако човек желае да отиде на място, където напредналите технологии и израстването на човешкия разум са оставили траен отпечатък на съвремието, там от където започват приказките, там води пътя към Обединените арабски емирства, и по точно осмото чудо на света, разположено в Персийския залив, с население само от 680 000 жители – това място е Дубай. Същото име носи и най-големият град на това емирство.

        

            Това, което знам за града – Дубай, че е един от древните градове, известен със своите традиционни пазари (суки). Местата, които могат да се разгледат, са много, но сред най-известните са Двореца на шейха, Джумитра и Дубайския музей. Градът е изпълнен с модерни небостъргачи като Емирските Кули, които са 12-ата и 24-тата най-високи сгради в света, луксозния 7-звезден хотел Бурдж Ал-Араб, най-восокият хотел в света, разположен на изкуствен остров във водата, както и незавършения все още небостъргач Бурдж Дубай, най-високият в света - над 800 метра. Във вътрешността на комплекса ще бъдат разположени хотели, апартаменти, офиси и търговски центрове.

           




И още – Хидрополис, първият в света подводен хотел. Изцяло построен в Германия и след това транспортиран до Дубай. 




          Планира се проектирането и построяването на изкуствени острови, най-големите в света - трите Палмови острови в Джумейра, Джебел Али и Дейра, Остров на света и Дубайска блегова линия, които ще включват вили, магазини, хотели...
Е това не е ли една красива приказка ?
      ..... а колко още чудни неща са запланувани да се построят в Дубай ….     бих казала олицетворение на най-смелите човешки хрумвания, това е не просто блян, а доказателство, че мечтите могат да се сбъдват (надявам се и аз да сбъдна моята някога).









1 коментар:

  1. Страхотен материал, поднесен много свежо. Поздравления! С удоволствие ще чета писаното тук.

    ОтговорИзтриване

коледен подарък