събота, 28 март 2009 г.

ВЕЛИКДЕН празникът на празниците за всички православни християни





               Наближава Великден, един от най-светлите празници в православния календар. Това е денят, в който християните празнуват възкресението на своя Господ Исус Христос. Божият син, който със смъртта си изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си дал надежда за живот след смъртта. Вековна традиция за празника е боядисването на яйца. В Четвъртък преди Великден се боядисват яйцата. Има различни легенди относно възникването на тази традиция. Една от тях е, че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено, останалите яйца се боядисват в различни цветове и се рисуват в любимите ни цветове, декорират се със свещ, рисуват се малки картини, или за по-лесно се лепят лепенки и ваденки.

              
                                          

               На “разпети петък” не се върши никаква домакинска работа. Затова домакините, които не са успели да боядисат яйцата в четвъртък, правят това в събота. На този ден се правят и Великденските хлябове, козунаци, сладки и други. В събота, два часа преди полунощ, започва службата в православната църква. На нея ходят всички, като носят със себе си по едно боядисано яйце. Когато свещеникът обяви Възкресението на Христос, всички се поздравяват и заедно с това прекратяват Великденския пост, като изяждат яйцето. В неделя се ходи на гости на кумовете и кръстниците. Носят се Великденски хлябове и боядисани яйца. На този ден всички се чукат с яйцата, като този, у когото остане здравото яйце, ще бъде най-щастлив през годината.
              Християнската църква нарича началото на Великденския пост "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Христос. Според православната църква докато трае поста не трябва да се ядат храни от животински произход. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото да се смири душата.
            Менюто, в което преобладават зърнените храни, зеленчуците, гъбите и плодовете, е изключително полезно и здравословно. Изцяло се изключват месните и млечните продукти, птици, яйца – всички белтъчини с животински произход. Риба може да се яде в определени дни, растителни мазнини – само в събота и неделя. Въпреки това, в постната храна се съдържат всички хранителни вещества, необходими за поддържането на нормална жизнена дейност. Основни източници на белтъчини са соята, граха, фасула, лещата, нахута; на въглехидрати – ръжения хляб, картофите, цвеклото, ориза, елдата; витамини се съдържат в картофите, прясното зеле, репичките, салатите, зеления лук, цитрусовите плодове.
            Точно на великден трапезата е отрупана с вкусни ястия и сладкиши, в повечето градове у нас се яде агнешко месо. То се свързва с Христовата смърт, тъй като в деня на Възкресението в жертва е принесено агне, правят се козунаци, пити, козуначени рула и други. А ето и няколко идеи за великденската трапеза:
                             Козунак с орехова плънка
                 Продукти:
250 гр орехови ядки
1/2 пак. канела на прах
1 бр. яйчен жълтък
1000 гр брашно тип 500
250 мл мляко краве прясно
150 гр маргарин
1 пак. ванилия
1 пак. мая
250 гр захар
200 гр мармалад от шипки
5 бр. яйца
1 лимонова кора
                Начин на приготвяне: Разтворете маята с чаена чаша хладко мляко, към останалото прибавете захарта и маргарина, разтопете ги на котлона и оставете сместа да поизстине, разбийте яйцата с миксер и сипете в тях разтворената мая. Тази смес прибавете към другата (със захарта и маргарина). Разбъркайте добре и оставете 8-10 часа да престои, да втаса (Добре ще е да завиете съда с вълнено одеяло). След това сложете брашното, кората от лимона и ванилията. Омесете тесто и го оставете отново да втаса - докато увеличи обема си двойно. Разделете го на три части. Разточете всяка надълго и я намажете със смес от мармалада, счуканите орехи и канелата. Навийте я на руло и я усучете. От трите рула изплетете плитка и я сложете в продълговата форма, намазана с олио. Тестото трябва да бъде под нивото на половината от дълбочината на формата. Намажете отгоре козунака с разбития жълтък. Оставете го отново да втаса (докато изпълни съда). Печете го на 200 градуса, без да загрявате предварително фурната, а когато се позачерви, намалете на 150 градуса и го посипете със захар.
               След великденските празници винаги остават яйца, аз например веднага им измислям предназначение, защото след няколкодневното празнуване ни писва от толкова ядене. Ето как се справям аз с положението: Колкото яйца са останали от празника ги обелвам, и отделям белтъци и жълтъци. От жълтъците на яйцата правя нещо като пастет, като ги пасирам, прибавям олио и сол на вкус. Намазан на филия, този пастет става една превъзходна закуска за малчуганите, като вече с въобръжение и фантазия домакинята може да украси филийката с белтъците, нарязана чушка, черен пипер, магданоз или ....каквото има подръка.
               Сещам се и за една вкусна салата от яйца и лук. Обелените яйца се нарязват на дребно в една широка купа, и се объркват с нарязан на тънки резенчета лук. Салатката се поръсва с олио, сол и червен пипер, може да се консумира по желание с оцет, черен пипер и магданоз.
              И както на повечето празници така и на този хората си подаряват и изпращат картички. Те са изпълнени с много цветове, за да символизират надеждата за по-добър и красив свят. На повечето великденски картички са изобразени пъстри яйца, малки пиленца или зайчета.
                        
               Понякога сме затруднени какво точно да пожелаем или пък се налага да поздравим много хора и идеите ни се изчерпват. Ето няколко свежи великденски пожелания:

Христос воскресе!
Нека светлината на Неговото воскресение озари живота Ви!
Много здраве и благополучие!
***
Нека Великденските празници бъдат изпълнени с радост
и много щастливи изненади!
Желаем Ви много мир и надежда,
сбъднати пролетни обещания и щастливи нови спомени!
Нека този Великден бъде специален за Вас!
***
Христос Воскресе!
Нека никога да не забравяме, че Господ ни е създал човеци
и винаги да носим човещината в себе си.
***
Хората казват, че не всеки ден е Великден,
но аз ти пожелавам за теб да бъде.
***
Пожелавам ти богата трапеза с хубаво пийване,
свежа салата и верни приятели.
И да внимаваш с чукането... на яйцата!
***
Честит Великден!
Нека здравето и доброто настроение не те напускат цяла година!
Велики дела да свършиш, велики мисли да имаш, велик да си и ти!
Христос воскресе!
***
Свежа салата, люта ракия, вкусен козунак и голямо чукане с яйцата!
***
Днес е Великден, Христос возкресе и на земята радост донесе!
Слънцето грее, бият камбани, в топла молитва всички са сбрани,
а в къщи чака софра готова с бели краваи, с покривка нова.
***
С пожелание за здраве, благополучие и светли Великденски празници.
Нека има Мир и Любов в сърцата ни!
***
Честито Възкресение Христово!
Нека запалените свещи във Великденската нощ
осветят душите и сърцата ни
и пламъка на любовта и добротата изпълват живота ни!


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ !!!

1 коментар:

  1. Thanks for ones marvelous posting! I really enjoyed reading it,
    you may be a great author. I will remember to bookmark your blog and may come back someday.
    I want to encourage you to continue your great work, have a
    nice weekend!

    Feel free to surf to my website ... rubber coated

    ОтговорИзтриване

коледен подарък