събота, 23 май 2009 г.

Истинските Неща в Живота

Джордж Гарлин

Парадоксът на нашето време е, че имаме високи сгради, но ниска търпимост ; широки магистрали, но тесни възгледи. Харчим повече, но имаме по-малко; купуваме повече, но се радваме на по-малко.

Имаме по-големи къщи и по-малки семейства; повече удобства, но по-малко време. Имаме повече образование, но по-малко разум; повече знания, но по-лоша преценка, имаме повече експерти, но и повече проблеми повече медицина, но по-малко здраве.

Пием твърде много, пушим твърде много, харчим твърде безотговорно, смеем се твърде малко, шофираме твърде бързо, ядосваме се твърде лесно, лягаме си твърде късно, събуждаме се твърде уморени, четем твърде малко, гледаме твърде много телевизия и се молим твърде рядко.Увеличихме притежанията си, но намалихме ценностите си. Говорим твърде много, обичаме твърде рядко и мразим твърде често.

Знаем как да преживяваме, но не знаем как да живеем. Добавихме години към човешкия живот, но не добавихме живот към годините. Отидохме на луната и се върнахме, но ни е трудно да прекосим улицата и да се запознаем с новия съсед. Покорихме космическите ширини, но не и душевните. Правим по-големи неща. но не и по-добри неща.

Пречистихме въздуха, но замърсихме душата. Подчинихме атома, но не и предразсъдъците си. Пишем по­вече, но научаваме по-малко. Планираме повече, но постигаме по-малко.

Научихме се да бързаме, но не и да чакаме. Правим нови компютри, които складират повече информация и бълват повече копия от когато и да било, но общуваме все по-малко.

Това е времето на бързото хранене и лошото храносмилане, големите мъже и дребните души, лесните печалби и трудните връзки.

Времето на по-големи семейни доходи и повече разводи, по-красиви къщи и разбити домове. Времето на кратките пътувания, еднократните памперси и еднократният морал, връзките за една нощ и наднорменото тегло, както и на хапчетата, които правят всичко - възбуждат ни, успокояват ни, убиват ни.

Време, в което има много на витрината, но малко в склада.

Време, когато технологията позволява това писмо да стигне до вас, но също ви позволява да го споделите или просто да натиснете „изтриване".

Запомнете, отделете повече време на тези, които обичате, защото те не са с вас завинаги. Запомнете - кажете блага дума на този, който ви гледа отдолу нагоре с възхищение, защото това малко същество скоро ще порасне и няма да е вече до вас. Запомнете и горещо прегърнете човека до себе си, защото това е единственото съкровище, което можете да дадете от сърцето си и не струва нито стотинка.

Запомнете и казвайте „Обичам те" на любимите си, но най-вече наистина го мислете. Целувка и прегръдка могат да поправят всяка злина, когато идват от сърцето. Запомнете и се дръжте за ръце, оценявайте моментите, когато сте заедно, защото един ден този човек няма да е до вас.

Отделете време да се обичате, намерете време да си говорите, както и да споделяте всичко, което имате да си кажете.

Защото животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни.

четвъртък, 21 май 2009 г.

Have a nice day

Have a nice day
(\/)
( ..)
c(")(") You're welcome


понеделник, 11 май 2009 г.

Какво е киста на яйчниците?

  В дейността на половите органи една от най-важните роли се пада на яйчниците. Те са жлези, разположени от двете страни на матката, близо до тазовите стени, свързани с еластична връзка. Наподобяват формата на бадем, а големината им се мени под влияние на цикличните промени. Повърхността им в началото е гладка, но с течение на времето става неравна.

В яйчника за 28 дни една от яйцеклетките (овоцит) узрява и при овулация тя се освобождава, за да бъде оплодена. Ако не се осъществи оплождането, се наблюдава менструация, с която се отбелязва краят на половия цикъл.

Друга функция на яйчниците е свързана с отделянето на полови хормони – естроген и прогестерон. Те са много важни за нормалното функциониране на менструалния цикъл, бременността, както и нормалната женска физиология. Активният период на яйчниците започва през пубертета и завършва с настъпването на менопаузата.

Най-често срещаното заболяване при яйчниците е кистата, която се наблюдава при всяка втора жена. Най-общо казано тя представлява образувание, съдържащо течност. Този мехур нараства, подхранван от кръвоносните съдове.

Възможно е да се завърти, като по този начин се спира достъпът на хранителни вещества, в следствие на което се появяват силни болки в корема, повръщане и др.

Различават се функционални и органични кисти. Първите се причиняват от смущения в мензисния цикъл. Те много често изчезват след мензис и не са канцерогенни.

Дейността на жлезите с вътрешна секреция се направлява от нервната система. Яйчниците се контролират от хипофизната жлеза. Когато жените са нервни и неспокойни, хипоталамусът, който е много чувствителен на психически смущения, започва да подава грешни импулси към яйчниците. Яйчниковият фоликул не освобождава овоцида, а продължава да се развива, като се пълни с течност. Ако кистата се образува след овулация, освобождаването на двата хормона – естроген и прогестерон продължава.

Функционалната киста не се нуждае от операция. Тя може да се излекува с помощта на медикаменти. Най-често помага приема на прогестерон в големи дози. Противозачатъчните хапчета блокират овулацията. Ако редовно приемате противозачатъчни таблетки, може никога да не се развие киста на яйчника.

Другият вид кисти са органичните. Те са различни по произход и е задължително да бъдат оперирани, защото има опасност да дегенерират в рак. При нарастване притискат пикочния мехур или червата, което може да причини тежки усложнения, дори вътрешни кръвоизливи.

Кистите се откриват при гинекологичен преглед чрез ехографско наблюдение. Ако имате смущения в мензисния цикъл и дифузна болка ниско в корема (а може да е силна и едностранна), се обърнете към лекуващия лекар.

"Матурите" за 4-и, 5-и и 6-и клас - от 11 май до 11 юни

  

За четвърта поредна година през май ще има външно оценяване по четири предмета за учениците от 4-и клас, съобщи директорът на Центъра за контрол и оценка на качеството на образованието към МОН Неда Кристанова.

Изпитът по български език и литература е на 11 май, по математика - на 12 май, по "човекът и природата" - на 14 май, а по "човекът и обществото" - на 15 май.

По български език и литература външното оценяване ще включва 15 въпроса и диктовка, а по останалите три предмета - 20 въпроса.

През юни пък ще е външното оценяване за учениците от 5-и и 6-и клас. За двата класа изпитите по шестте предмета ще бъдат по едно и също време. На 4 юни е изпитът по математика, на 5 юни - по първи чужд език, на 9 юни - по история и цивилизация, на 10 юни - по география и икономика, на 11 юни - по "човекът и природата".

Целта на "матурите" е да се определи нивото на учениците, учителите и училището, в което учат и преподават.

коледен подарък