петък, 25 май 2012 г.

How To Make Art - 2

Обещах, че ще има продължение на предишната тема How To Make Art или как се прави изкуство, и си изпълнявам обещанието.

Наслаждавайте се











Уау ...
така реагирах първия път като го гледах този клип :)












. THE END


събота, 19 май 2012 г.

How To Make Art

How To Make Art или Как се прави Изкуство. Изкуство е обширно понятие, което обхваща широк спектър от заниманията на една част от обществото, което е надарено с умения и талант, а именно така наречените "творци".
Избрах няколко клипа, свързани най-вече с изобразителното изкуство, които ми направиха силно впечатление и които няма да ми омръзнат да гледам и да им се радвам















Засега толкова ... Очаквайте продължение / To be continue

петък, 11 май 2012 г.

Схеми на гоблени с цветя и цветни мотиви


Тази тема отдавна исках да публикувам за вас любители на гоблените с цветя, пролетните мотиви, бродирани цветенца за направа на картички и други такива. Ще споделя с вас няколко схеми с мотиви на цветя и цветни истории

рози


теменужки


няколко графики с цветя /основният цвят е син, но ако искате може да го смените с друг например оранжева бродерия на меланжирана панама, цвят какао - оставям на вашето въображение/





пролетен мотив за направа на поздравителна картичка


И още малко цветни истории:








вторник, 1 май 2012 г.

Как се отглежда декоративно зайче


Мини зайчето или декоративно зайче, става все по-популярен домашен любимец в България и може да се намери в много от зоомагазините в страната. То живее между 5 и 15 години, като най-често достига възраст около 10 години.

Не изисква прекалени грижи. Достатъчно е да му обръщате внимание сутрин и вечер. Не вдига шум, като кучетата и котките, поради което е подходящ домашен любимец и за апартамент. Обича хората, да тича и си играе около вас, въпреки че противно на желанията ви, може да не се чувства най-добре да го държите в ръце. За съжаление съжителството на зайчето с малки деца често завършва със сериозни проблеми за зайчето, тъй като децата не са достатъчно внимателни към него.

Може да живее и само, въпреки че с още едно и дори две зайчета, би се чувствало по-добре. Може да съжителства и с животни от вида на хамстерите, но по-едри животни, като кучета и котки, дори и да не го нападат, може да му причинят силен стрес от уплаха.

Отглеждане:

1. Не е вярно, че зайчето е тихо животно. То обича да рови и може да го прави по цял ден, влудявайки ви. Но това не е най-лошото. То може да го прави и по цяла нощ. Така че , когато си взимате зайче , имайте в предвид къде можете да го изнасяте вечер, за да не ви безпокои.
2. Ако искате да имате повече от едно зайче, трябва да знаете, че трябва да си вземете още в началото две малки зайчета. Ако по-късно си вземете второто зайче, когато първото е вече пораснало, не зависимо от пола им, те няма да се погаждат. По-добре е зайчетата да са от един пол, за да не ви се налага през 3-4 месеца да се чудите къде да слагате малките :)
3. Зайчето може да стои на балкона през лятото и през деня, но не и през зимата и през нощта. В противен случай рискувате да се простуди и да умре.
4. Пускайте зайчето да се разхожда поне един път на ден за по минимум 10 - 15 минутки и поне първите няколко месеца го гледайте нон-стоп, защото иначе рискувате: напишкан килим, легло , обувки и т.н.; изгризани кабели; изядени тапети, надъвкани краища на килими и висящи дрехи и други.
5. НИКОГА, АМА НИКОГА не къпете зайчето. Може да му мокрите ушичките по малко, когато е топло, като внимавате да не му влезе вода в ушите или да му миете лапите, но не повече. От собствен опит ви казвам, че не искате да го чуете как пищи. Зайчето се ужасява от вода, ще помисли, че умира, а от стрес като нищо малкото зайче да умре. То само си има начини да се почиства.
6. Зайчетата обичат да ги галят и да им се радват, да лежат до вас, но не обичат да ги гушкат. Дори и да стои кротичко, зайчето се страхува. По-добре не го тормозете.
7. Зайчето не може да се извежда навън за разходка, колкото и да ви се иска. Проблемът е, че то не може да бъде ваксинирано както кучето за паразити и затова е изключително уязвимо към тях. А също и към стомашни болести. Стомахът е най-слабото място на зайчето. Затова излизането - само инцидентно!

Хранене:

8. По-добре не му давайте нищо за ядене, за което не сте сигурни, че може да яде. Има храни, които са вредни и отровни за зайчето, въпреки че на вас може да не ви се струва така. Например прясната тревичка, може да предизвика диария и подуване, от което зайчето ДА УМРЕ. Сушете тревата поне няколко дни, а най-добре взимайте пакетирано сено от магазина;
9. Не прекалявайте с гранулираната храна, от нея зайчето дебелее, редувайте пакетирана с насипна, за да получава различни витамини. Взимайте от магазина минерални блокчета, които зайчето ближе, ако се чувства лишено от витамини и крекери от време на време, за да си пили зъбките.

Болести:

10. Зайците са крехки животни, трябва да се внимава с тях. Ако забележите нещо нетипично и странно, по-добре се обадете на ветеринаря да питате.
11. Ако забележите оплешияващи петна по зайчето веднага го заведете на лекар . Вероятно е хванало гъбички. Те са упорити и много досадни. Ветеринарят предписва лекраство, с което мястото се маже ежедневно. Не позволявайте на зайчето да изближе лекарството, защото така няма да се оправи. Лекарството не е отровно.
12. Зайчето е много невнимателно животно, то скача и тича, понякога без да мисли за последствията или просто надценява възможностите си. Внимавайте къде ходите, то е толкова бързо, че като нищо ще се вмъкне между краката ви и ще го сритате правейки крачка, без да искате. Ако зайчето се удари, заведете го на ветеринар веднага щом се успокои!

И още:

В никакъв случай да не му се дават моркови, зеле, сухари, хляб, пресни треви, марули и тем подобни неща. След 3-я месец през ден може по много малко краставичка прясна или ябълка. Иначе, ако им се дава от другите неща (нищо, че се шири, че на зайчетата се дава зеле и моркови), може да имат проблеми с диария и да умрат от това. Сено сухо да имат постоянно и също обичат люцерна, но и тя да е суха .

На зайците им се слага ваксина срещу стомашни-чревни гадинки, които са активни само през топлите сезони, затова го водете на ваксина през пролетта ( март, април ). Полът на зайците може да се разбере след 3, 4-тия месец.

Не взимайте на зайчето плюшени играчки. Ако не станат на парцали, ще се изцапат и ще замиришат. Най-хубавата играчка, която можете да му вземете е гризинка. Продават ги по магазините. Представлява дървена пръчица облепена с вкусотийки - зрънца, сушени плодове, ядки и т.н. Закача се на клетката и зайчето се занимава да си го глозга. Когато зрънцата и другите вкусотийки свършат, зайчето си точи зъбките на пръчицата. Не му взимайте каква да е пръчица от двора например, защото само някои видове дървета са полезни и безвредни за зайчетата.

Не е добре на зайчето да се дават натурални зеленчуци. В зоомагазините се продава голям асортимент от специални храни за гризачи, сено и люцерна, чиято цена не е висока. Ако все пак държите да давате на зайчето зеленчуци и плодове, те трябва задължително да са изсушени. Не взимайте на зайчето аквариум - 1) ще излезе скъпо, защото трябва да вземете голям , 2) ще е много по-трудно да го почиствате. Вземете клетка с плътно дъно. За съжаление няма как да се разминете с този разход, тъй като зайчетата гризкат всякакви неща, а понякога - харесат ли си местенце за тоалетна из къщата Ви, почти няма начин да го откажете. Начинът за научаване на зайчето да пишка на определено място е като в малко легенче или тавичка, поставите вестник и отгоре тоалетната и понякога дори сено отгоре, за да се задържа на това място зайчето и да си го определи като тоалетна.




Това е моето сладко декоративно зайче. Имам го от няколко дни.



Един малък игрив сладур
... и непослушен :)

коледен подарък